Jó hír Magyarország minden polgárának a benzinnel és a gázolajjal kapcsolatban

0

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint Magyarországon mintegy 6 forinttal voltak alacsonyabbak az üzemanyagok átlagárai, mint a környező országokban a héten.

Vilaggazdaság A KSH szerint a térség többi országában, így Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában is magasabb volt a benzin átlagára.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a 7 forintos áresés a legmagasabb a régióban.

Az üzemanyagárak Magyarországon alacsonyabbak, mint a régió többi országában

Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin átlagára elérte az 594 forintot (1,52 eurót), ami 6 forinttal alacsonyabb a régiós átlagnál az Európai Unió Heti Olajértesítőjének legfrissebb adatai alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. (KSH). ).

A környező országokban 610 forint (1,56 euró) volt az átlagár, ezzel 2,6 százalékkal alacsonyabb a magyar ára (azaz 16 forint). A gázolaj heti átlagára 601 forint (1,53 euró) volt Magyarországon, ami 1,7 százalékkal haladja meg az 591 forintos (1,51 eurós) régiós átlagot.

A gázolaj átlagára a környező országokban 603 magyar forint (1,54 euró) volt, de ehhez képest a magyar ára 0,3 százalékkal volt alacsonyabb.

A 95-ös oktánszámú benzin magyarországi átlagára is 7 forinttal csökkent az előző héthez képest, míg a régiós átlagár, illetve a környező országokban megfigyelt átlagár 5 forinttal emelkedett. Nem változott a gázolaj magyarországi átlagára az előző héthez képest.

Ha összehasonlítjuk a régió más országainak üzemanyagárait, azt látjuk, hogy Ausztriában és Szerbiában a gázolaj heti átlagára meghaladta a magyar értéket, míg a bulgáriai átlagár több mint 10 százalékkal volt alacsonyabb a magyarországinál.

Magyarország kivételével a régió összes országában emelkedett a gázolaj átlagára az előző héthez képest, a legnagyobb drágulás pedig Szerbiában volt megfigyelhető. A 95-ös oktánszámú benzin átlagos ára azonban Szlovákiában mintegy 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint Magyarországon, valamint Romániában, ahol szintén 5-10 százalék a különbség.

Ezzel szemben Bulgáriában az átlagár mintegy 10 százalékkal alacsonyabb, mint Magyarországon, az üzemanyagárak csökkenése pedig Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter májusi üzemanyagár-csökkentési bejelentését követi.

Ezek a megszorítások a magyar árakat a környező országok átlagáraihoz viszik le – mondta a kormányülés után.

Leave A Reply

Your email address will not be published.