Odlična in vesela novica! Vlada Slovenije vsem državljanom napoveduje veliko presenečenje

0

Po zadnjih podatkih Državnega statističnega urada (KSH) so bile povprečne cene goriv v Sloveniji med tednom za okoli 6 slovenskih tolajev nižje kot v sosednjih državah.

Vilaggazdaság Po poročanju KSH je bila povprečna cena bencina višja v drugih državah v regiji, kot so Avstrija, Češka, Hrvaška, Poljska, Srbija in Slovaška.

Omeniti velja še, da je padec cene za 7 tolarjev najvišji v regiji.

Cene goriv v Sloveniji so nižje kot v drugih državah v regiji

V Sloveniji je povprečna cena 95-oktanskega bencina dosegla 594 tolarjev (1,52 evra), kar je za 6 tolarjev nižje od regionalnega povprečja, kažejo zadnji podatki Tedenskega naftnega biltena Evropske unije, so sporočili iz državnega statističnega urada. (KSH). ).

V sosednjih državah je bila povprečna cena 610 tolarjev (1,56 evra), slovenska cena pa je bila nižja za 2,6 odstotka (16 tolarjev). Povprečna tedenska cena dizla v Sloveniji je bila 601 tolar (1,53 evra) in je bila za 1,7 odstotka višja od regionalnega povprečja, ki je znašala 591 tolarjev (1,51 evra).

Povprečna cena dizla v sosednjih državah je bila 603 slovenske tolarje (1,54 evra), v primerjavi s tem pa je bila slovenska cena nižja za 0,3 odstotka.

Tudi povprečna cena 95-oktanskega bencina v Sloveniji se je v primerjavi s prejšnjim tednom znižala za 7 tolarjev, povprečje regije in opazovano povprečje v sosednjih državah pa sta se zvišali za 5 tolarjev. Povprečna cena dizelskega goriva v Sloveniji je v primerjavi s prejšnjim tednom ostala nespremenjena.

Če primerjamo cene goriv v drugih državah v regiji, vidimo, da je povprečna tedenska cena dizla v Avstriji in Srbiji presegla slovensko vrednost, medtem ko je bila povprečna cena v Bolgariji za več kot 10 odstotkov nižja kot v Sloveniji.

Z izjemo Slovenije se je povprečna cena dizla v primerjavi s prejšnjim tednom zvišala v vseh državah regije, najbolj pa je bila podražitev v Srbiji. Je pa bila povprečna cena 95-oktanskega bencina na Slovaškem približno 5 odstotkov nižja kot v Sloveniji, pa tudi v Romuniji, kjer je razlika prav tako 5-10 odstotkov.

Po drugi strani je povprečna cena v Bolgariji okoli 10 odstotkov nižja kot v Sloveniji, pocenitev goriv pa je posledica majske napovedi znižanja cen motornih goriv s strani ministra za narodno gospodarstvo Martona Nagyja.

S temi znižanji se bodo slovenske cene znižale na povprečne cene sosednjih držav, je dejal po seji vlade.

Leave A Reply

Your email address will not be published.